Al heel veel jaren ontwikkel ik websites en -applicaties. Mijn voorkeur gaat uit naar webapplicaties en daarvoor gebruik ik altijd het PHP-framework Laravel.

Laravel is een PHP-framework voor webapplicaties dat is ontworpen om ontwikkelaars te helpen bij het bouwen van moderne, schaalbare en onderhoudbare webtoepassingen. Het biedt een elegante syntax en een robuuste set tools en bibliotheken, zoals routing, authenticatie, migraties, en een ORM genaamd Eloquent. Laravel bevordert snelle ontwikkeling door het bieden van ingebouwde functies voor veelvoorkomende taken, waardoor ontwikkelaars zich kunnen concentreren op het bouwen van unieke functionaliteiten.

Wat echter niet standaard is binnen Laravel zijn beheerschermen. Ik heb de laatste jaren verschillende oplossingen geprobeerd, zoals Laravel Nova, maar liep bij veel tools tegen beperkingen aan. Totdat ik ruim een jaar geleden in aanraking kwam met FilamentPHP en FilamentPHP gebruik ik ook voor het beheer van deze website!

FilamentPHP is een open-source toolkit voor Laravel die ontwikkelaars helpt bij het snel en eenvoudig bouwen van beheerderspanelen (admin panels) en dashboards. Het biedt een set componenten en tools die naadloos integreren met Laravel, waardoor je complexe beheerdersinterfaces kunt maken zonder veel code te schrijven. FilamentPHP richt zich op gebruiksvriendelijkheid en aanpasbaarheid, wat het ideaal maakt voor het beheren van inhoud, gebruikers, en andere backend-functies in Laravel-applicaties.

Omdat FilamentPHP gebruikt maakt van Laravel en de laatste PHP technieken, is het vrij eenvoudig om de code en structuur te leren kennen. Het opzetten van beheerschermen is daarmee een fluitje van een cent. Naast hele uitgebreide documentatie is er eek een demo, waarvan de broncode op Github is geplaatst.

Daarnaast zijn er ook heel veel (gratis) plugins beschikbaar, wat het nog eenvoudiger maakt om applicaties te bouwen.

Ook bij mijn werkgever maken we inmiddels veelvuldig gebruik van FilamentPHP, omdat er ook zakelijk gezien heel veel mogelijkheden liggen.

In toekomstige blogs zal ik iets verder op de techniek van FilamentPHP ingaan, om zo een verder inkijkje te geven in deze geweldige oplossing.


php laravel filamentphp